HUN | ENG | GER
A gázfogyasztásmérők magyar szakértője
Kiemelt partnereink
Tudnivalók a MID-ről és a hitelesítési bizonyítványokról 2017-04-25 12:54:24

A magyar jogrendbe a 43/2016. (XI. 23.) NGM rendelettel beültetett 2014/32/EU Európai Uniós direktíva (a továbbiakban: MID) szerint 2016.október 31. óta az új gázmérők az Európai Unió területén kizárólag CE jellel ellátva hozhatók forgalomba. A CE jel feltüntetésének feltételeit a MID részletesen szabályozza. Ennek megfelelően a Flogiston Kft. által gyártott és/vagy forgalomba hozott gázmérőkre a következőknek kell teljesülnie:

  1. A gázmérőnek rendelkeznie kell valamely EU tagállam kormánya által Brüsszelbe bejelentett szervezet (notified body) részéről kiadott EU típusvizsgálati tanúsítvánnyal (Modul B).
  2. A gyártó valamely EU tagállam kormánya által Brüsszelbe bejelentett szervezet (notified body) részéről jóváhagyott és felügyelt minőségirányítási rendszert kell alkalmazzon a gázmérő gyártása, végső termékellenőrzése és vizsgálata során. A bejelentett szervezet erről a gyártó nevére szóló tanúsítványt állít ki (Modul D).
  3. A gázmérőket a gyártó által kiadott magyar nyelvű EU megfelelőségi nyilatkozattal kell ellátni, ami történhet gázmérőnként, vagy több azonos típusú gázmérő egyidejű forgalomba hozatala esetén az adott típusra vonatkozó egyetlen megfelelőségi nyilatkozat átadásával.

A Flogiston Kft. által gyártott membrános gázmérők MID szerinti CE jellel történő megjelölésére és az EU megfelelőségi nyilatkozatok kiállítására a Flogiston Kft. a részére kiadott tanúsítványok alapján 2014.04.18-tól jogosult. A B modul szerinti tanúsítványokat a német PTB bejelentett szervezet adta ki. A D modul szerinti tanúsításról 2017.április 18-ig a holland NMI bejelentett szervezet tanúsítványa volt érvényben, míg 2017.április 18-tól a Budapest Főváros Kormányhivatala által kiadott tanúsítvány érvényes.

A Flogiston Kft. által forgalomba hozott, de más gyártók minden gázmérője esetében a CE jellel történő megjelölés és a megfelelőségi nyilatkozatok kiadása az adott gyártók felelőssége. Ezen gázmérőket és a vonatkozó EU megfelelőségi nyilatkozatokat a Flogiston Kft. az eredeti gyártó által rendelkezésre bocsájtott formában adja át.

Az MID kötelező alkalmazásának a gyakorlatban is megnyilvánuló következményei:

  • A gázmérőn vagy az adattábláján - többek között - fel kell tüntetni a gázmérő EU típusvizsgálati tanúsítványának számát, a CE jelet, a kiegészítő metrológiai jelölést és az illetékes bejelentett szervezet azonosítóját.
  • A gázmérő plombájára az 1991. évi XLV. törvény végrehajtásáról szóló 127/1991. (X. 9.) Korm. rendelet 3. számú mellékletének 1.1.a) pontja szerinti „koronás” lenyomat helyett a gyártó saját lenyomata kerül.
  • A gázmérőkre a Budapest Főváros Kormányhivatala hitelesítési bizonyítványokat nem állíthat ki, ezt helyettesíti az EU megfelelőségi nyilatkozat.

FONTOS: az MID előírásai kizárólag az új gázmérőkre vonatkoznak, az újrahitelesítést egyáltalán nem érintik, így az újrahitelesített gázmérőkre továbbra is a Budapest Főváros Kormányhivatalának „koronás” plombalenyomata kerül, illetve hitelesítési bizonyítványok is kiállításra kerül(het)nek.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdésük lenne, Simkó Barbara minőségirányítási vezetőnk (tel.: +36 20 240 0549, email: simko.barbara@flogiston.hu) szívesen áll rendelkezésükre.

Szolgáltatásiank szerződéses keretek között
Szolgáltatásiank ipari gáznyomás szabályzókra - szerződéses kereteken kívül
Termékeink